آیه مباهله، برهان قاطع قرآنی امام رضا(ع) برای افضلیت امام علی(ع)

  • ۵
 
آیه مباهله، برهان قاطع قرآنی امام رضا(ع) برای افضلیت امام علی(ع)

مدیر گروه فرهنگ و سیره رضوی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: آیه مباهله برهان قاطع قرآنی امام رضا(ع) برای افضلیت امام علی(ع) است.

دکتر مرتضی انفرادی در گفت وگو با خبرنگار آستان نیوز، همزمان با بیست‌وچهارم ذی‌الحجه  سالروز مباهله گفت: ویژگی‌های ممتاز امام علی(ع) در منابع و متون حدیثی و تاریخی مورد توجه بسیاری از اندیشمندان اسلامی بوده است. در این منابع برای حضرت فضیلت‌های بسیاری را از جمله ولایت، عبادت، شجاعت، سخاوت، درایت و... برشمرده‌اند و برخی از این اندیشمندان و علمای برجسته نیز مصادیقی را همچون ولادت در کعبه، تربیت نزد پیامبر، عدم پرستش بتان، کتابت وحی، حضور در غزوات، معرفی به عنوان جانشین پیامبر در موارد متعدد، همسری دخت بزرگوار پیامبر و... برای برتری حضرت امام علی(ع) بیان کرده‌اند.
وی با اشاره به اشارات قرآن درباره امیرالمومنین(ع) تصریح کرد: بیان فضائل امام علی(ع) در قرآن از جنبه‌های متعدد دارای اهمیت است. برخی صحابه نزول بیش از 300 آیه درخصوص امیرالمومنین(ع) را بیان کرده‌اند که این آیات یا در مورد امام علی(ع) نازل شده یا ایشان مصداق آن معرفی شده اند. برخی از آیات نیز در شأن حضرت بیان شده است که از جمله آن می‌توان به آیه ۵۵سوره مائده(آیه ولایت)، آیه ۶۷ سوره مائده (آیه تبلیغ)،  آیه ۳ سوره مائده (آیه اِکمال)، بخشی از آیه ۳۳ سوره احزاب (آیه تطهیر)، آیه ۵۹ سوره نساء، (آیه اولی الامر) آیه مودت؛ آیه ۲۳ سوره شوری، آیه ۶۱ سوره آل عمران (آیه مباهله) و... اشاره کرد.
 

آیه مباهله مهمترین سند حقانیت اهل بیت(ع)
انفرادی درباره آیه مباهله خاطر نشان کرد: از بین آیات متعدد نازل شده در شأن حضرت علی(ع) آیه‌ای که مورد استناد امام رضا(ع) برای برتری امیرالمومنین(ع)  قرار گرفته، آیه 61 سوره آل عمران است که به آیه مباهله شهرت دارد و در واقع می‌توان گفت این آیه، مهمترین سند حقانیت اهل بیت(ع) است، همانطور که غدیر ثمره نبوت و رسالت است.
 

مناظره امام رضا(ع) با مامون درباره حقانیت امام علی(ع)
وی تصریح کرد: امام رضا(ع) همچنین مناظره‌ای با مأمون دارند، در پاسخ به سوال مأمون که از ایشان پرسید بزرگ‌ترین فضیلتى که قرآن براى امیرالمؤمنین حضرت علی(ع) بیان کرده است، چیست؟ حضرت فرمودند: فضیلت امیرالمؤمنین(ع) در آیه مباهله بیان شده است که با توجه به این آیه، مراد از واژه (انفسنا) حضرت علی(ع) است که جان و نفس پیامبر(ص) معرفی شده است؛ مأمون در ادامه پرسید، چرا مقصود از این عبارت، شخص پیامبر(ص) نباشد؟ که امام رضا(ع) پاسخ دادند: در این آیه رسول خدا، دعوت کننده است و کسی که دعوت می‌کند نمی‌تواند خود را دعوت کند، یعنی دعوت کننده باید شخصی غیر از دعوت شونده باشد، در نتیجه نفس پیامبر در آیه باید فردی غیر از پیامبر باشد که همانا حضرت امیرالمومنین علی(ع) است، با این استدلال مأمون اعتراف کرد که پاسخ قانع کننده‌ای گرفته است.
این پژوهشگر علوم اسلامی یادآور شد: واقعه مباهله در 24 ذی الحجه روی داده است، البته رویدادهای مهم دیگری مانند نزول آیه تطهیر و واقعه «حاتم بخشی» و نزول آیه ولایت نیز در همین روز اتفاق افتاده است.